“Страшен филм 5”: Огромен смешен хаос 359

“Страшен филм 5”: Огромен смешен хаос

от Виктор, на 16/04/2013

Една от най-чаканите комедии на 2013 г. е вече тук. Легендарната поредица “Страшен филм” се завърна на големия екран след дълга 7-годишна пауза с петата си част и нова порция знаменитости, които трябва да се държат неествествено. “Страшен филм 5” буквално избухва след тези 7 години в един огромен, смешен и абсурден хаос. Но не е ли точно това целта на всички филми от поредицата? Това е от онези филми, които ни карат силно да се замисляме какво точно се случва на екрана и въпреки това смехът мощно напира да излезе от нас.

Режисьор на “Страшен филм 5” е Малкълм Лий. Този път “под ножа” са попаднали заглавия като “Паранормална активност”, “Мама”, “Черния лебед”, “Злите мъртви” и още много други. Всеки един от тези филми притежава своите достойнства. Събрани заедно обаче и пречупени през призмата на “Страшен филм”, те образуват една експлозивна смес от смях, неловкост, абсурд и на моменти пълна липса на оригиналност. В хумора, разбира се. Трудно можем да наречем творбата на режисьора Лий стойностно произведение на изкуството. Тя дори не се доближава до свежестта и “изобретяването” на шеги, както беше в предишните части. Може би тези 7 години си казват тежката дума. И, може би, излизането на “Страшен филм 5” след “Пълен т*шак” също има някакво влияние…може би. Дали са като две “капки боза” трудно можем да кажем, но допирните точки са много.

strashen-film-5-charlijpg

Историята в “Страшен филм 5” се развива динамично, сюжетните линии се преплитат безпардонно, но трудно човек може да се обърка какво точно се случва. Всичко това в рамките на “само” 85 минути. Все пак трябва да се отбележи опита, направен да се съчетае един разказ от “късове” от филми като “Генезис”, “Злите мъртви”, “Възходът на планетата на маймуните” и “Южнячки”. На моменти супер смешен, в други – безвкусен и плосък. Все пак, петата част на “Страшен филм” може да се каже, че оправдава очакванията за нещо забавно и разпускащо, но в никакъв случай запомнящо се. Определено е далеч от качеството на първите филми и дори може да се каже, че тази е напълно излишна. Но и с нея можем да живеем спокойно.

За нивото на актьорската игра може да се каже, че точно отговаря на нивото на филма. Безлични образи, които през цялото време правят глупост след глупост, но пък на моменти поне ни карат да се превиваме от смях. Може би най-запомнящият се образ в “Страшен филм 5” е този на Snoop Dogg или Lion (зависи), въпреки че има около 6-7 минути екранно време. В главните роли са Ашли Тисдейл и Саймън Рекс, но те по никакъв начин не се и опитват дори да изпъкнат сред останалите персонажи. На моменти сякаш самите те не се чувстват уверени в комедийния хаос.

Scary Movie 5

Колкото до техническата част на “Страшен филм 5” тук може да намерим едни от малкото плюсове в лентата. Работата с камерата допринася за цялостното усещане във филма. Тоест съзнанието ни не се обърква допълнително от това, което се случва, а се допълва хаотичността. Добре са използвани характерните за филмите на ужасите мелодии на напрежение. Но тези елементи не могат да спасят “Страшен филм” да не се превърне в една напълно посредствена комедия. Всъщност трябва ли изобщо да се спасява? Това е идеята на “Страшен филм” и винаги ще бъде такава… докато още се правят филми, или просто в един момент на зрителите им писне от сериите.

“Страшен филм 5” е идеален, ако търсите нещо смешно и безсмислено. Дайте му шанс. Ако решите да го пропуснете – никой няма да ви се разсърди.

Оценка: 3/10


Author info will go here