“Скитница”: Ще засенчи ли “Здрач” 359

“Скитница”: Ще засенчи ли “Здрач”

от Дени, на 22/03/2013

“Здрач” едва приключи триумфалната си обиколка из киносалоните, а следващият проект по произведение на авторката му Стефани Мейър вече се задава. “Скитница” е новата невъзможна любовна история, която ще се бори за любовта на “фенпирите” по света.

Историята този път не включва фантастични същества, а посяга към жанра на научната фантастика. Създадена е по книгата на Мейър “Скитница” (The Host), която е издадена за първи път през май 2008 г. По това време Мейър доработва третата част на “Здрач” – “Затъмнение”. По време на дълго и скучно пътуване обаче в главата й се ражда нова идея и докато се усети, тя вече е на път да се превърне в книга.

“Скитница” ни представя Земята в бъдеще време. Извънземни нашественици, наречени “душите” върлуват на планетата ни и преследват хора, за да обсебят телата им. Веднъж заселила се в човешко тяло паразитиращата “душа” измества и изтрива истинската. интересното в този сюжет е, че главните героини всъщност са две, но делят едно тяло. Мелани Страйдър е похитена и в тялото й се настанява “душа” на име Скитница. Съзнанието на Мелани обаче не й се дава лесно и двете са принудени да делят тялото на Мелани и да си сътрудничат.

skitnica-film

История, написана от Стефани Мейър, не може да мине без любовен триъгълник. Той обаче е доста усложнен. Мелани е влюбена в Джаред, Скитница си пада по Иън, но, както казахме, двете трябва да използват едно тяло. Нещата стават още по-сложни, когато по петите им са пуснати други “души”, които трябва да открият тях и последните оцелели хора, бонтуващи се срещу обсебването.

Стефани Мейър намира за особено важна темата за тялото, на която набляга в “Скитница”. Героите й осъзнават какви късметлий са, че изобщо имат тела, едва когато са на път да ги изгубят, изтласкани от “душите”.

Романът “Скитница” излиза завършен и в началото не се предвижда да бъде част от поредица. В краян а 2009 г. обаче Мейър заявява, че би искала да разшири историята и да я превърне в трилогия. В момента тя работи по продължението на романа, но кога ще го завърши все още не е ясно.

Това вероятно означава, че ако филмът “Скитница” набере фенска маса (а това най-вероятно ще стане, имайки пред вид, че е нещо като научнофантастична версия на “Здрач”), те ще могат да очакват поне още два филма по темата. Дали обаче ще успее да засенчи вампирската сага?

skitnica-roman

За сега книгата се радва на вниманието по-скоро на почитателите на “Здрач”, отколкото на свои собствени фенове. Рекламната кампания около филма е доста слаба в сравнение със Здрач-манията. Като цяло тя по-скоро разчита на славата на “големия си брат”. Трудно е да се каже дали тя ще му донесе достатъчно боксофис приходи и почитатели, които да подсигурят евентуални продължения на филма.

“Скитница” тръгва по родните кина от 5 април тази година. Главната роля е поверена на Сирша Ронан. Едва 19-годишна тя вече има участия в няколко сериозни филма като “Изкуплението” (Atonement), “Очи от рая” (The Lovely Bones) на Питър Джаксън и сниманият у нас “The Way Back”, където си партнира с Колин Фаръл и Ед Харис.

skitnica-ronan

За първи път е забелязана от критиката и зрителите с участието си в “Изкуплението”, където си партнира с Кийра Найтли и Джеймс Макавой. Ролята на мълчаливата, но чувствителна Брайъни Талис Сирша изиграва с истинско майсторство и е номинирана за “Оскар”, “BAFTA”, “Златен глобус” и куп други награди за поддържаща женска роля. Тя е сред най-младите актриси, номинирани някога за златната статуетка “Оскар”. Филмът “Очи от рая” също й носи няколко номинации за престижни награди.

В бъдещите й проекти е исторически филм, посветен на шотландската кралица Мери, където Сирша ще получи главната роля.

Малката ирландка вече сериозно работи върху кариерата си. Дали “Скитница” ще се бъде само крайпътна спирка или основоположен камък за нея, предстои да видим.


Author info will go here