Наполеон Бонапарт и изгубените египетски папируси 359

Наполеон Бонапарт и изгубените египетски папируси

от 359, на 23/12/2011

Скорошното унищожение на исторически документи в Кайро е тревожен сигнал, че египетските история и изкуство са застрашени

Наполеон Бонапарт бил изключителна и противоречива личност- военачалник, виждащ себе си като водач на една цивилизация. Един от най- амбициозните му планове бил да се докаже като културен титан чрез събирането на екип от учени за легендарния си проект Description de l’Egypte. Това бил първият сериозен опит да се изследват антиките и разположението на една древна цивилизация, един огромен артистичен и научен труд, обект на който стават над 3000 илюстрации, някои от които дълги над метър.

Ръчно написано свидетелство за колосалната му работа беше унищожено от огньовете, които погълнаха Института на Египет по време на сблъсъци по- рано през седмицата. Това е трагедия, както може да докаже една кратка справка на наполеоновия дързък проект.

Наполеон взел със себе си 167 учени по време на инвазията в Египет. Целта му била да наруши глобалната хегемония на Англия и да установи френско колониално присъствие. Прокламациите на Бонапарт, разбира се, надминали дори стандартите на пропагандата. При Битката за пирамидите той изрекъл пред войниците си прочутата реплика: „Воини мои, от височината на тези пирамиди ви гледат 40 века”. Днес тези думи трябва да бъдат обица на ухото и на двете страни- революционерите и армията, когато се намират в близост до крехките древноегипетски съкровища на световната култура.

167-те учени не били само показно пред обществото. Редиците им включвали архитекти, математици (които измервали сградите и статуите), инженери, писатели, артисти и хронолози. Наполеон им заповядал да разкрият останките на древен Египет, които наричал „извор на науката и изкуството на цялото човечество”.

Нелсън провалил военните планове на Наполеон в Египет, но научният проект бил реализиран. Този труд, „Описание на Египет”, стои пред мен в модерното издание на Taschen. Каква книга само! Скални гравюри изобразяват чудесата на египетската архитектура. Храмовете на Пилае, например, са показани на тяхната оригинална локация на остров в р. Нил от всеки стандартен за архитектурата ъгъл. Днес те са преместени от ЮНЕСКО, за да бъдат спасени от наводнение, причинено от бента „Аслам”. Затова прецизното описание на тяхното първоначално разположение е безценно.

Списъкът е дълъг. Френският екип се е докоснал до всички значими археологически разкопки в Египет и прави първите точни изследвания по темата. Техният труд е монумент на човешките любопитство и разум. От него тръгва съвременното разбиране на завета на една от най- харизматичните цивилизации. Французите изследвали и модерния Египет на своето време, включително естествената история на Нил, ислямското строителство в Кайро, дори техниките в селското стопанство и индустрията.

Едно от четирите оригинални копия на този велик труд за Египет е загубено завинаги. Това е предупреждение. Каквато и да е политическата обстановка, всички страни трябва да уважават историята и изкуството на тази страна. „Описание на Египет” е свидетелство за труда на тези хора, продължил хилядолетия. Тези впечатляващи антики, важна част от които се намира на площад „Тахрир”, са много крехки. Моля, пазете ги!


Author info will go here